Edző kereső  

Hírek

Supka: Ha maradok a Lokinál, megvan a harmadik bajnokságom is

2017-05-09 21:41:38

A Honvéddal elért kupagyőzelem kárpótolta

Supka: Ha maradok a Lokinál, megvan a harmadik bajnokságom is

Lapszemlénkben a Sport Plusz hetilap Supka Attilával készült riportját közöljük.

A közvélemény megosztott a magyar edzők megítélését illetően. Akadnak, akik szerint ők tették tönkre az elmúlt évtizedekben labdarúgásunkat, ezért helyettük a külföldi szakemberekre kell, kellene támaszkodni. Mások ellenkező véleményen vannak, mondván: a nálunk dolgozó külföldiek semmivel sem jobbak a magyar edzőknél, ráadásul még a közeget sem ismerik, így nem a sokkal nagyobb bizalom ellenére sem érvényesülhetnek.

Nem kívánunk igazságot tenni, csupán bemutatni, hogy ebből a kettősségből mit tapasztaltak a saját bőrükön a pro-licences (már 120-an vannak) magyar szakvezetők.

Az elmúlt hetekben számos magyar edzővel készítettünk interjút. Most következzék egy olyan szakember, aki edzőként több csapatnál is megfordult már, és szinte mindenhol képes volt maradandót alkotni. A Debrecennel kétszer lett bajnok és kétszer Szuperkupa-győztes (máig nem feledhetjük a Hajduk Split elleni 8-0-s továbbjutást), a Honvéddal kupagyőztes és EL-induló, ám akit a sikerei ellenére sem becsültek meg mindenhol, jó példa  a Pécsett körülötte zajló hercehurca. 
Ám arra aligha számított a magyar futballban sokat látott és sokat megélt Supka Attila – mert róla szól a történet -, hogy 2012 után nem jut számára hely az NB I-ben…

A jelenleg az NB II-es Sopron szakmai igazgatójaként dolgozó Supka Attilával ültünk le beszélgetni sikerekről, kudarcokról, tulajdonosok mentalitásáról, és persze a külföldi edzőket nálunk övezi mítoszról.

- Bár NB I-es kispadon régen láthattunk, legalább az NB II-ben számítanak a munkájára, évek óta dolgozik Sopronban, közmegelégedésre. A kívülálló számára úgy tűnik, mintha a magyar futball egy kis szigetére lelt volna a hűség városában, ahol nem kell a kirúgástól rettegnie…

Supka nyel egyet, mielőtt válaszol.
- Kívülről tényleg úgy tűnhet, hogy minden szép és jó, de azért érdemes a kulisszák mögé is bepillantani. Négy éve kerültem Sopronba, ahol jól érzem magam, ám ne feledjük: előtte kétszer is kiesett a csapat az akkori két csoportos NB II-ből. Egy ízben csak az összevonások, másik alkalommal a zöld asztal melletti adminisztráció miatt maradhattak bent a másodosztályban, szóval, nem volt egyszerű a helyzet, amikor idekerültem. Négy éve vagyok itt, s azóta folyamatos csapatépítés zajlik. Minden egyes szezonban új együttest kell formálni, amiben az a rossz, hogy nincs meg az előrelépéshez szükséges állandóság. 

- A Sopron azonban így sem okoz csalódást, kiesési gondokról az utóbbi években nem hallhattunk.

- Az első idényben, amikor átvettem a csapatot, tizedikek lettünk, miközben azt mondták, hogy mi vagyunk az egyik kiesőjelölt. A következő évben már negyedikek voltunk. Ebben az évben Bobál Dávidot készítettük fel az első osztályú szereplésre ,aki azóta is meghatározó játékosa a Bp. Honvéd FC csapatának  Ekkor szabad kezet kaptam az igazolásokra, kialakítottunk egy csapatot. Megvolt a váz, amire építeni akartunk a következő év csapatát.  Mindenben megegyeztünk az egyesület vezetésével, majd – jött a krach.

- Mi történt pontosan?

- Még arról is szó volt, hogy megszűnik a klub, mert a GYSEV nem adhatja a további anyagi támogatást. Ekkor nyáron kétszer is felmondtak a szakmai stábnak /szóban/. Ennyit a nyugalom és a béke szigetéről…Végül megmenekült az egyesület, jött 17-18 fiatal játékos a Haladástól, és az volt a túlélési stratégia, hogy az MLSZ-en keresztül minél több pénzhez jussunk. Játszattuk a fiatalokat a percdíjak miatt, de arra azért büszke vagyok, hogy abban a csapatban olyan tehetségek is pallérozódtak, mint például Rácz Barnabás, Jancsó András , akik a mai napig meghatározó tagjai az Haladás labdarúgó csapatának. Tavaly aztán megint nehéz helyzetbe kerültünk, átalakult minden, megint 16-17 j játékost kellett beépíteni. És ez így megy egyik évről a másikra. Nem könnyű. Jó lenne eredményt elérni, bajnokságért játszani . 

- Jelenleg a középmezőnyben tanyáznak, de lehet-e ebből komolyabb előrelépés?

- Az a helyzet, hogy a játékosok nagy része a jövőjével foglalkozik. Hónapok óta   kérem  a vezetőket, hogy álljanak ki, mondjanak valamit a jövőt illetően, mert ez a helyzet tarthatatlan. Bizonytalanság van, senki sem tudja, hogy mi lesz jövőre, így pedig álságos azt mondani, hogy a játékosok megkapják a fizetésüket, cserébe futballozzanak jól és eredményesen. Ez nem ilyen egyszerű, mert ebben a miliőben nehéz  csak a feladatra koncentrálniuk. Bajnokság végén 15 játékosnak lejár a szerződése, és az átigazolási szabály engedélyezi, hogy a játékos előtte fél évvel tárgyalhat más csapatokkal . 

- Azért valahol mégiscsak furcsa, hogy Supka Attilára hosszú évek óta nem tartanak igényt az NB I-ben. Keresték egyáltalán? 

- Volt pár puhatolódzó megkeresés, de konkrét tárgyalásig nem jutottunk el. Azt azért hozzátenném, hogy abból a korosztályból, akikkel egy időben kezdtük el az edzői munkát, hárman ott vannak. Csertői Aurél, Mészöly Géza és Pintér Attila. Ők valamennyien eredményesen dolgoznak, mert megkapták a lehetőséget és tudtak élni vele. Bízom benne, hogy én is lehetőséget kapok még az élvonalban. 

- Korábban Ön is megkapta a lehetőséget, s látva az eredményeit, élt is vele. A Debrecennel például kétszer lett aranyérmes, és Kispesten is maradandót alkotott. Korábban mindkét helyen megfordult játékosként is. Árulja el, számít manapság egy edző kinevezésénél, hogy nem idegen közegbe kerül?

- Szerintem biztosan számít. Sopronban is játszottam a pályafutásom vége felé , tagja voltam az élvonalba feljutó SLC csapatának . Debrecenben is futballoztam három évet, ahol különösen fontos, hogy ne idegen edző irányítson, a Honvédnál szintén közrejátszhatott , hogy a nevelő egyesületem volt . Legalábbis George F. Hemingway tulajdonosnak az addigi eredményeim mellett ez is számított. 

- Edzői karrierje egyik legfontosabb állomása Debrecen, ahol kétszer is felért a csúcsra, ám ahonnan kurtán-furcsán  távozott…

- Amikor a  Lokihoz  kerültem, ismertem mindenkit, aki a csapat körül dolgozott. Horváth Béla, Herczeg Bandi, a kapusedző Mező Józsi, velük együtt is futballoztam, , úgyhogy ez nagy könnyebbség volt. Emlékszem, Sándor Tamás még szedte  a labdát, amikor Debrecenben futballoztam 1984 és 1987 között.

- Majd húsz évvel később, 2004 novemberében Szentes Lázártól átvette a DVSC irányítását, amelynek az élén 2005-ben és 2006-ban is aranyérmet ünnepelhetett. Sőt, a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Hajduk Split együttesét összesítésben 8-0-al búcsúztatták. A 2006-os bajnoki arany után elegendő volt egy rosszul sikerült meccs Szkopjéban a Rabotnicski ellen (1-4), és minden véget ért. Ennyi idő távlatából elárulja, hogy miként élte meg a búcsút?

. Utólag elmondhatom, hogy az én döntésem volt, ami egy rossz döntésnek bizonyult. Nem kellett volna Szima Gábor nyilatkozatán felkapnom a vizet, amiért a magyar edzőket kritizálta. Ezt hallva kijelentettem: márpedig én megyek. Ha maradok, megvan a harmadik bajnoki címem is. Így azonban Beránekkel húzta be a csapat az első helyet. Az a gárda nagyon egyben volt, 2007-ben simán megnyerték a bajnokságot . 

- És az élet kárpótolta valamivel?

- Nyugodtan kijelenthetem, hogy – igen. Lehetőséget kaptam ugyanis a Honvédnál, s 2007-ben egy olyan csapattal nyertem meg a Magyar Kupát, amelyet az ősz folyamán, kiesőhelyen vettem át. Kispesten megkaptam a bizalmat, Hemingway úrral a mai napig jó a kapcsolatom . Vele mindent meg lehetett beszélni, partner volt, és ugyanez elmondható Szima Gabiról is. Ahol ilyen a kapcsolat a vezetőkkel, tulajdonosokkal, ott lehet dolgozni. 

- Tud ellenpéldát is mondani?

- Sajnos tudok. Például Pécset és Zalaegerszeget, ott egészen más volt a helyzet…

- Mégis el jött a Honvédtól,  Miért?

- Amikor 2008-ban eljöttem Kispestről, szintén bejutottunk a kupadöntőbe, de a döntőt már nélkülem játszották.   

- Egy idő után érthetetlenül megtorpant a csapat… Akkoriban indult a tippmix, és s miután a szezon végén bajnoki címet szerző MTK előtt is vezettük a tabellát hat ponttal, elkezdtek jönni a furcsa eredmények, a váratlan vereségek. Mondjuk, elmentünk Tatabányára, 3-1-ra vezettünk a szünetben, és hogy, hogy nem, végül 4-3-ra kikaptunk. Tavasszal meg egy-egy gólokkal szenvedtünk vereséget, miközben favoritok voltunk. Ezért  úgy döntöttem, hogy felállok a kispadról . De hagyjuk is ezt a témát…
Másodszor, miért ?

2010 telén vettem át a csapatot amikor a cél a biztonságos bent maradás volt, ezt teljesítettük a bajnokság végére.
A következő évet jól kezdtük és jól is szerepeltünk , az ősszel kialakult egy nagyszerű közösség és csapat. Sajnos  a klub körülményei és lehetőségei miatt , a téli átigazolási időszakban több meghatározó játékost el kellett adni  és volt akitől sajnos megváltunk . Danilo , Abbass , Diégó , valamint Torghelle, Ők voltak az előre játék legfontosabb láncszemei , de így  is kijutottunk a nemzetközi porondra. Kaptam egy olyan ajánlatot, amiben  hosszútávú szakmai munkában bíztam .

–    Ciprusra nyaralni ment?

- Nem egészen. A Nea Szalamina együttese hívott. Előttem  már voltak magyar edzői  a csapatnak, Gellei Imre és Komjáti Bandi, de sajnos így sem kaptam előzetesen olyan infókat, hogy ne vágjak bele a kalandba. Kikerültem egy olyan csapathoz, ahol nem volt rendben az anyagi háttér. Kimentem márciusban, eljöttem decemberben, és közben kéthavi fizetést kaptam. Per lett a vége.

- Egy magyar edző kiszolgáltatott a klubvezetőknek csak azért, mert nincs vagyona, egzisztenciája, és így az anyagi helyzete nagyban függ az eredményektől, a főnökétől?

- Ez elsősorban az edző tartásától függ. Én bárhol dolgoztam, kitartottam a szakmai elképzeléseim mellett , figyelembe véve a klub adottságait . Elmondtam a véleményemet, akkor is, ha sok vezetőnek ez nem tetszett. Szima Gábor  vagy George Hemingway más, velük lehetett beszélni. De akik arrogánsak, akik mindent jobban tudnak, ott nehéz a helyzet. 

- Ott egy külföldi edzőnek is nehezebb, aki több megbecsülést és jobb feltételeket kap magyar kollégájánál? 

- Érdekes ez a magyar edző, külföldi edző kérdés. Szerintem a magyar szakemberek is egyet akarnak: tanulni és fejlődni, valamint eredményt elérni. .Az UEFA meghatározza az edző képzés irány vonalát  és tananyagát, ami minden országban egységes, így ugyanazt az alapot  kapja mindenki. A körülmények jelentősen befolyásolhatják az eredményeket . Nekem is volt szerencsém együtt dolgozni egy nemzetközileg elismert szakemberrel, Csernai Pállal aki kétszeres bajnok volt a Bayern Münchennel. Fiatalon azt szemléletet tanultam tőle amiről a mai napokban beszélnek a Németországból érkező kollégák. Ahhoz, hogy a magyar edzők jobban érvényesüljenek bízni kell bennük és hasonló feltétel rendszert kellene  kapniuk mint a külföldi kollégáik . Példa ként, az elmúlt években csak egy külföldi edző ért el eredményt a nemzetközi porondon klub csapattal . Sousa a Videotonnal jutott az EL csoport körbe, de milyen háttérrel. Magyar edzővel a DVSC kevesebb költségből a BL és az EL csoport kört is megjárta, Itt maximálisan megbíztak a trénerben . /Herczeg András / Ez is mutatja , hogy az itt dolgozó külföldi és magyar edzők között nincsen különbség.